Петак, 24. септембар  2010.

Свечано откривање спомен плоче Сави Владиславићу

Спомен-плоча једног једног од највећих државних делатника Русије, дипломате из ере Петра Великог, потомку херцеговачких кнезова, грофу Сави Лукићу Владиславићу - Рагузинском свечано је откривена 24. септембра у 15 часова у Благовештенској цркви која се налази у оквиру манастирског комплекса Лавре Светога Александра Невског.

Data/Images/slika_vest_02_01_s.jpg

Data/Images/slika_vest_02_02_s.jpg

Data/Images/slika_vest_02_03_s.jpg

Data/Images/slika_vest_02_04_s.jpg

За радио станицу Ехо Москве, један од организатора "Повратка из заборава" - (како је пројекат назван у Србији) Василиј Соколов, књижевник и преводилац на српски језик изјавио је:

"Гроф Рагузински, Сава Владиславић између осталог у Русију је довео и подарио Петру малог Арапина Ханибала, што значи да се може рећ да нам је подарио Пушкина. Његово последње велико дело било је 1727. године када је у Кјахти потписао споразум са Кином о мирном разграничењу и трговини који је трајао наредних 150 година. Штавише, њему дугујемо и скулптуре из Летњег дворца, он је донео Таврическу Венеру из Италије. Уопште, обавио је је пуно корисних послова за Русију, од којих је један био стварање руске обавештајне службе. На жалост, није било могуће поставити спомен плочу директно изнад места на коме је сахрањен, али недалеко од тог места је плоча - лепа, бронзана, са натписом на два језика, да овде лежи велики српски родољуб и руски државник, гроф Сава Владиславић - Рагузински".

Надгробна спомен плоча грофа Владиславића изгубљена је у XIX веку, па је нова откривена данас на пригодној свечаности. Сава Владиславић умро је 1738. на свом имању Матокса (сада село Матокса у Всеволошком округу). Бриљантан дипломата и обавештајни официр сахрањен је у Благовештенској цркви Невског манастира, где почива и данас.